Dana 28. listopada 2016. KUD “Meteor” Hrašćina Trgovišće u Domu Kulture u Trgovišću proslavio je dvadeset godišnjicu svojega postojanja.
Program je započeo intoniranjem himne “lijepa naša domovino”, a nakon toga je voditeljica programa Jagoda šmit, dugogodišnja članica KUDA-a, pozdravila sve prisutne te je minutom šutnje odana počast svim preminulim članovima KUD-a.
Voditeljica je pročitala odluku inicijativnog odbora (Željko Zozoli, predsjednik, Želko Kasal i stjepan Drnetić, članovi) o osnivanju KUD-a “Meteor”, o budućem radu i djelovanju a također i o dogovoru o osnivačkoj skupštini koja se planirala održati 27. siječnja 1996. godine.
27. siječnja u prostorijama PŠ Hrašćina održana je osnivačka skupština KUD-a “Meteor” Hrašćina Trgovišće na kojoj su izabrani izvršni i nadzorni odbor te je donšsen statut.
U Izvršni odbor izabrani su Branko Tulač, Jasna Pavlović (danas Kranjec), Radivoj Futač, pok. Željko Kasal, Nadica Kurtoić, Marijan Đurek, Željko Zozoli, Dragica Kuzman-Ahmić i Slađana Kurtoić (danas Krivak). Za predsjednika je izabran Željko Zozoli.
Nadzorni odbor sačinjavali su Željko Žunec, predsjednik, Josip Marković-Pugar i Zvonimir Zozoli. Ostali osnivači bili su: Mirica Drnetić, Ivanka Tepeš, Franjo Futač, Nikola Đurin, Valent Čačko, Nikola Šmit, pok. Franjo Brlečić, Ana Džaja, pok. Ivan Belčec, Davor Kurtoić, pok. Stjepan Drnetić, Franjo Brckan, Jasna Tukač, Višnja Čopor i Snježana Babok.
Osnovane su i dvije sekcije: tamburaška, voditelj Marijan Đurek i recitatorska, voditelj Jasna Pavlović.
Nakon toga voditeljica je najavila srednju skupinu folklorne sekcije koja je izvela splet zagorskih plesova i pjesama pod vodstvom voditeljice Jasne Tukač. Isto je popratila tamburaška sekcija pod vodstvom Zdravka Vuk-Šavorić.
U nastavku priče o počecima KUD-a prisutni su saznali da je aktivna bila tamburaška sekcija koju je vodio pok. Vladimir Vitez i ista je vrlo uspješno nastupala na večerima tamburaške glazbe u Maću i Konjščini, a tokođer je i obilježavala sve prigodne datume u općini Hrašćina.
Glavni sponzor za nabavu tamburaških instrumenata bila je Općina Hrašćina, a dio se posuđivao i od PŠ Hrašćina u čijim prostorijama su se odvijale i probe. KUD se također financirao i organiziranjem maskenbala i malonogometnih turnira te donacijama samih građana.
Krajem 2000. godine nabavljen je i vlastiti razglas, a do tada KUD se koristio razglasom posuđenim od gosp. Zvonimira Zozoli i OŠ Budinšćina. Nakon 2000. godine polako prestaje djelovati tamburaška sekcija a u sklopu KUD-a djeluje tamburaški sastav.
2007. godine oformljuju se mažoretkinje, a 2008. pjevačka skupina pod vodstvom Jagode Šmit koja ima prvi službeni nastup na izboru najuzoritije seoske žene održanom 2008. u Hrašćini.
2009. godine osniva se folklorna sekcija pod vodstvom Jasne Tukač. U to vrijeme članice same izrađuju zagorske narodne nošnje, nabavljene su čizme, kao i harmonika te bisernica.
2010. osniva se tamburaška sekcija pod vodstvom Zdravka Vuk-Šavorić. Probe istih sekcija održavaju se u sali DVD-a Hrašćina Trgovišće.
2014. godine osnovana je i sekcija “Vezilja”.
KUD počinje vrlo aktivno djelovati te nastupa na raznim manifestacijama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji kao i u gradu Zagrebu.
Kroz protekla razdoblja KUD je vodilo nekoliko predjednika, zamjenika predsjednika i tajnika i to: od 1996-2000 predjednik Zozoli Željko, tajnik Branko Tukač; 2001-2003 predsjednik Franjo Brckan, zamjenik predsjednika Mara Đurek, tajnik Branko Tulač; 2003-2007 predsjednik Stjepan Gazdek, zamjenik Željko Žunec i tajnik Branko Tukač, 2008 – 2014 predsjednica Mirica Drnetić, zamjenik Danijel Vidanec i tajnica Marija Švec; od 2014 – 2016 predsjednik Zlatko Čukoić, zamjenik Zdravko Vuk-Šavorić, tajnik Branko Tukač, a od 2016 KUD vode Zdravko Vuk-Šavorič, predsjednik, Sanja Čaćko zamjenica i Branko Tukač, tajnik.
Danas KUD djeluje kroz 6 sekcija a aktivne su Mala skupina folklora (voditeljice: Petra Grđan i Štefanija Šekrst), srednja i velika skupina folklora (vodieljica: Jasna Tukač), tamburaška sekcija (voditelj: Zdravko Vuk-Šavorić) i sekcija “Vezilja” (voditeljica: Božica Žugec) koje su ove godine izradile bunjevačke narodne nošnje. KUD za svoje probe koristi prostore Doma Kulture.
Nakon toga nastupili su članovi male folklorne skupine pod vodstvom Petre Grđan i Štefanije Šekrst.
Kroz cijelo vrijeme trajanja programa članice sekcije “Vezilja” izložile su svoje radove u prostoru sale doma kulture, a također su ukrasile i samu pozornicu Doma kulture.
Voditeljica Jagoda Šmit je pozvala predsjednika KUD-a Zdravka Vuk-Šavorić da se obrati prisutnima, nakon toga prisutnima se prigodnim riječima obratio i prvi predsjednik KUD-a Željko Zozoli, a u ime udruga i OŠ Budinšćina, PŠ Hrašćina prisutnima se obratila Jadranka Plantak. Na kraju prisutnima se obratio i načelnik Općine Branko Tukač.
Nakon prigodnih obraćanja i čestitki povodom 20 godišnjice KUD-a voditeljica Jagoda Šmit najavila je nastup velikog folklora koji je izveo bunjevačke plesove i pozvala prisutne na domjenak u prostorijama DVD-a Hrašćina Trgovišće gdje je nastavljeno druženje članova KUD-a i njihovih gostiju.