ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ZAŽELI – ŽELIM DOSTOJANSTVENU STAROST“, KOJI SE PROVODI 18 MJESECI, OD RUJNA 2020. DO OŽUJKA 2022., A NOSITELJ JE OPĆINA HRAŠĆINA

DESET ŽENA BRINULO O 65 KORISNIKA: “Početak je bio trnovit, ali se projekt naposlijetku pokazao jako dobrim – očekujemo i nastavak“

Objavljeno: 14.01.2022. 

Općina Hrašćina je bila nositelj projekta “Zaželi – Želim dostojanstvenu starost“ koji se provodi kroz 18 mjeseci , a nastao je u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, kojim se omogućilo zapošljavanje žena starijih od 50 godina koje inače spadaju u skupinu teže zapošljivih.

Osim što se provođenjem ovog projekta želio unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, opći je cilj projekta bio doprinijeti povećanju mogućnosti za njihovo zapošljavanje i osigurati im bolji pristup tržištu rada te povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Na završnoj konferenciji vezanoj uz ovaj projekt, a koja je održana u četvrtak, načelnik Branko Tukač istaknuo je da je izuzetno ponosan što je Općina Hrašćina sudjelovala i bila nositelj projekta.

Zadovoljni korisnici

– Ovaj je projekt bio jako dobar. Obuhvatio je 65 korisnika i korisnici su bili zadovoljni, što znamo iz prve ruke. Početak je bio malo trnovit, neki su bili malo i sramežljivi, ali na kraju je to sve bilo dobro i ja se svima skupa zahvaljujem. Nismo imali nikakvih problema i nadam se da će se taj projekt nastaviti i dalje ove godine. Bilo bi idealno da traje dvije godine, a govori se da bi mogao trajati i tri godine. Da su barem dvije godine, to bi bilo idealno za nas i za sve vas koji sudjelujete u njemu, da si prikupite godine staža, ali, naravno, i za korisnike kojih, vidjeli smo, ima – kazao je Tukač.

Voditeljica projekta Nikolina Priščan potom se obratila svim okupljenim ženama koje su sudjelovale u projektu i kroz prezentaciju im izložila sve detalje projekta, od njegovih općih i specifičnih ciljeva do rezultata koji su postignuti.

Na samom početku još nismo ni znali kako će se taj projekt zvati, znali smo samo da se radi o projektu i programu “Zaželi“. To je program u okviru nacionalnog programa upravljanja ljudskim potencijalima i kada je to sve krenulo prije sada već skoro dvije godine, moram reći da je i načelnik bio skeptičan da će se netko uopće htjeti prijaviti i hoće li se uopće skupiti dovoljan broj žena. Danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo na kraju provedbe ovog projekta što se tiče vašeg zapošljavanja i vaše edukacije – rekla je Priščan.

Ugovor za projekt potpisan je 4. rujna 2020. godine, na 18 mjeseci, rekla je Priščan, i od tog je trenutka krenula faza pripreme i nabave svega potrebnog da se što prije može krenuti s njegovom provedbom. Financiran je iz sredstava Europske unije, kroz program “Zaželi“, a voditeljica se nada da će se u kratkom roku moći ponovo aplicirati projektni prijedlog za njegov nastavak, a time i nastavak radnog odnosa svih žena koje su do sada bile uključene.

– Primarni cilj projekta je doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena starijih od 50 godina, ali s obzirom na to da nismo imali dovoljno osoba starijih od 50 godina, u ovom projektu su svoje mjesto našle i osobe mlađe od 50 godina i na taj način smo jako dobro proveli ovaj projekt. Specifični cilj ovog projekta je omogućiti zapošljavanje žena starijih od 50 godina, jer žene od 50 i više godina spadaju u teže zapošljivu skupinu i željeli smo povećati razinu kvalitete života i vaših obitelji, ali i krajnjih korisnika koji su uglavnom starije i nemoćne osobe ili osobe s invaliditetom i koje imaju pravo na pomoć od strane Centra za socijalnu skrb, koji je svaku osobu odobrio – pojasnila je Priščan.

Projekt je vrijedan 902.900 kuna, a završava 4. ožujka. Obvezni partneri na ovom projektu bili su Centar za socijalnu skrb, područni ured Zlatar Bistrica i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Krapina.

Ostvareni ciljevi

– Provedba projekta išla je kroz aktivnosti povezivanja ključnih dionika projekta. Na početku smo imali nekoliko informativnih radionica, gdje smo animirali sve žene koje su bile upućene na te radionice i uspjeli okupiti onoliko koliko je bio naš cilj, a to je 10 nezaposlenih žena. Sljedeća aktivnost bila je provođenje i upravljanje projektnim aktivnostima koje su imale za cilj ostvarenje rezultata i svih ciljeva projekta jer kod svakog projektnog prijedloga smo morali postaviti neki cilj. Naš je bio zaposliti 10 žena i obuhvatiti minimalno 60 krajnjih korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju. Mi smo u projektu naveli da ćemo krajnjim korisnicima omogućiti podjelu higijenskih potrepština, a za žene uključene u projekt omogućiti edukacije na kojima su stekle zvanje gerontodomaćice koje su i upisale u svoje radne knjižice i time im je osiguran bolji pristup tržištu rada, postale su konkurentnije jer danas, u slučaju da netko zatreba gerontodomaćicu, one imaju prednost u zapošljavanju u odnosu na nekog tko to nije položio. Tijekom projekta naši su korisnici dobivali te higijenske potrepštine, a ono što je najvažnije, uz sve to što su žene za njih radile kada su ih obilazile, jest ono vrijeme koje su provodile s njima u razgovoru, gdje su oni i dalje osjećaju da netko brine za njih i ima vremena za njih, to je najvažnije. U svim projektima koje provodimo, upravo to naši korisnici navode kao nešto što im je najvažnije jer oni taj dan znaju da će netko doći kod njih i mogu se osloniti na tog nekog, a pogotovo ako nemaju nekog bliskog – istaknula je Priščan i dodala da su se svaka tri mjeseca morala slati izvješća kojima se pravdaju svi troškovi te naglasila da s time nije bilo nikakvih problema.

Rezultati projekta pokazali su da je podignuta svijest javnosti o dugotrajno nezaposlenim ženama, da je povećana razina socijalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju te da je povećana razina radnih sposobnosti žena koje su prošle program obrazovanja i osposobljavanja, a ujedno je povećano i njihovo zapošljavanje nakon završetka projekta.

– Isto tako, moram reći da je Republika Hrvatska bila prva koja je pokrenula taj program i da je on prepoznat od strane Europske komisije u novom provedbenom razdoblju od 2021. do 2027. Većina zemalja članica Europske unije će kopirati taj program i počet će ga aplicirati i u svojim zemljama – zaključila je voditeljica projekta i dodala da će se projektna prijava za nastavak projekta aplicirati čim se otvore novi natječaji.

Načelnik Tukač naposljetku je zahvalio gerontodomaćicama koje su sudjelovale u projektu, voditeljici Nikolini Priščan koja je uspješno odradila prijavu i vođenje projekta i bez koje danas ne bi bilo ovog članka, djelatnicama Slađani i Ivani na uspješnoj suradnji sa svim sudionicima u projektu te DVD-u Hrašćina – Trgovišće na ustupljenom prostoru. Načelnik Tukač je na kraju svim ženama koje su sudjelovale u projektu uručio i uvjerenja o položenom osposobljavanju za gerontodomaćice.

 

Deset žena uspješno završilo edukaciju za gerontodomaćice

Objavljeno: 06.11.2021.
 
Završena je edukacija žena za posao gerontodomaćice koju je u sklopu EU projekta “Zaželi-Želim dostojanstvenu starost “ provodilo Učilište piramida znanja – ustanova za obrazovanje odraslih Donja Stubica.

Osposobljavanje je završilo deset žena, a ciljevi projekta su, s jedne strane, zapošljavanje i obrazovanje, a s druge, povećanje brige o starijim osobama te osobama u nepovoljnom položaju.

Polaznice su stekle znanja iz Osnove gerontologije, Poslove gerontodomaćice te Zaštite na radu i prve pomoći, a sukladno tome odradile su i praktičnu nastavu u cijelosti.  

Čestitamo svim polaznicama na uspješno položenim ispitima i novostečenim znanjima, te zahvaljujemo Učilištu piramida znanja – ustanova za obrazovanje odraslih Donja Stubica na provođenju obrazovnog programa. 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************

“ŽELIM DOSTOJANSTVENU STAROST”: ZAHVALJUJUĆI HVALEVRIJEDNOM PROJEKTU KOJI SE PROVODI NA PODRUČJU OPĆINE HRAŠĆINA, SVOJU PRILIKU NA TRŽIŠTU RADA DOBILA JE I MARTINA ČAVEC (32) IZ ZAJEZDE

“Brinem o šest korisnika. Pomažem u kući, donosim im drva, ali najviše od svega, njima je potreban razgovor”

Objavljeno: 13.03.2021.  zagorjeinternational

U općini Hrašćina u tijeku je provedba projekta “Želim dostojanstvenu starost”, čiji je cilj doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja žena kroz skrb i pomoć u kući za 60 starijih i nemoćnih korisnika. Projekt je vrijedan 902.900 kuna, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od rujna 2020. do ožujka 2022. godine.

Među ženama koje su zahvaljujući projektu dobile svoju priliku na tržištu rada, je i 32-godišnja Martina Čavec iz Zajezde, općina Budinščina, koja je s nama podijelila svoje dojmove.

 

Koliko je korisnika kojima vi osobno pružate pomoć te oko čega im sve pomažete?

Brinem o šest korisnika. Najviše im trenutno pomažem oko drva, pošto je ovih dana bilo hladno, to im je bio prioritet. Ali ima tu svega ostaloga, od donošenja lijekova i stvari iz dućana do odlazaka na poštu, bankomat i sl. Pomažem oko poslova u kući, a najviše od svega, potreban im je razgovor. Većina mojih korisnika su sami pa im jako fali da s nekim malo popričaju.

Koliko često odlazite kod njih i koliko vremena provodite pomažući im?

Svakodnevno odlazim kod korisnika, ali to je sve u dogovoru s njima. Nekad korisnika nema kod kuće pa se zato prije sve dogovorimo. Što se tiče vremena, ovisi o tome što taj korisnik treba, ali većinom je to u prosjeku oko tri sata kad jednog korisnika. 

Kakve su reakcije korisnika kojima dolazite?

S obzirom na novonastalu situaciju vezano uz COVID-19, mislila sam da ljudi neće željeti da im neki stranac dolazi u kuću / stan, ali sam se pozitivno iznenadila kako su korisnici pozitivno reagirali. Bili su u početku malo skeptični oko tog projekta jer nisu znali na koji način će to funkcionirati, ali sad kada su upoznati sa svime, drago im je, a ja se nadam i da su zadovoljni.

Koje ste uvjete trebali ispuniti kako biste ostvarili pravo na zapošljavanje u ovom projektu?

Prvi od uvjeta bio je da sam prijavljena u evidenciju nezaposlenih HZZ-a. Zatim da to bude žena s područja općine Hrašćina i da bude starija od 50 godina, ali pošto nije bilo dovoljno odaziva žena iz općine Hrašćina te dobi, ja sam dobila priliku da se zaposlim.

Jeste li u sklopu projekta prošli određenu edukaciju?

Trenutno ne još jer zbog ove situacije to do sada nije bilo moguće, ali edukacija je u planu i trebala bi se provesti tijekom godine.

Koliko dugo pružate pomoć u kući i kako ste zadovoljni poslom?

Krenuli smo s radom 1. prosinca 2020., znači sada su puna tri mjeseca. Za sada sam zadovoljna i s poslom i s korisnicima, a kako će biti dalje, vidjet ćemo, ja se nadam da će biti kao i do sada.

Koliko je ovaj posao fizički, a koliko psihički zahtjevan? Volite li pomagati, imate li vremena pomoći svima koliko je to potrebno?

Iskreno, nije to toliko fizički zahtjevan posao, možda malo više psihički. Znate kako se kaže “sto ljudi, sto čudi”, ja mislim da to vrijedi u svakom poslu, pa tako i u ovome. Volim pomagati ljudima i uz malo organizacije s moje strane, a i od strane korisnika, sve se stigne.

Ima li nešto što bi možda trebalo poboljšati, unaprijediti?

U svakom se poslu nešto može poboljšati i unaprijediti, pa vjerojatno i u ovom, ali mislim da je prošlo premalo vremena da se uoče mane ovog projekta, ako ih ima. S vremenom se možda pokažu neki nedostaci koje će trebati ispraviti ili poboljšati.

Paula Petrinić (97) iz Gornjeg Kraljevca, korisnica programa

 

“Jako sam zadovoljna tim programom, svaka pomoć mi je dobro došla, pošto živim sama, a i imam već podosta godina. Od velike pomoći mi je nabava namirnica, kao i održavanje prostorija u kojima boravim. Naročito mi je pomoć dobro došla sada u zimskim uvjetima, kada mi Martina donosi drva u kuću, pošto ja sama nisam u mogućnosti.”

Stjepan Čikulin (70) iz Donjeg Kraljevca, korisnik programa

“U početku sam bio dosta skeptičan što se tog programa tiče, ali pošto smo supruga i ja sami, dobro nam dođe svaka pomoć. Martina nam dostavi namirnice, plaća račune i pomaže u kućanskim poslovima. Nadam se da će se taj program provoditi i dalje.”

Branko Tukač, načelnik Hrašćine

Jako sam zadovoljan programom ˝Zaželi – Želim dostojanstvenu starost” jer su se isti programi pokazali kao najkvalitetniji programi kroz socijalni fond Europske unije. Kroz isti program učinjene su dvije korisne stvari, i to doprinos povećanju mogućnosti zapošljavanja desetak žena i osiguravanje i pristup tržištu rada te smo time obuhvatili 60-ak korisnika u starijoj životnoj dobi i povećali razinusocijalizacije starijih osoba. Vidljivo je da su korisnici više nego zadovoljni jer uz pomoć žene u kući dobivaju i mjesečni paket higijenskih potrepština. Nadamo se, odnosno, sigurni smo da će se taj program realizirati i kroz naredne dvije godine kako naši korisnici ne bi ostali bez te pomoći.

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************

U HRAŠĆINI ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA “ŽELIM DOSTOJANSTVENU STAROST“

DESET ŽENA BRINE O 60 KORISNIKA: “Možete imati mirovinu i sto tisuća kuna, ali što vam to znači ako ste sami i nemoćni?“

Objavljeno: 02.12.2020.  Jelena Jazbec 

U Hrašćini je u ponedjeljak održana uvodna konferencija projekta “Želim dostojanstvenu starost“, čija je voditeljica Nikolina Prišćan, a u sklopu kojeg će biti zaposleno deset žena koje će brinuti o 60 korisnika. Radi se uglavnom o starijim, nemoćnim i bolesnim osobama koje trebaju pomoć vezano uz obavljanje kućanskih poslova, dostavu namirnica i lijekova, pripremu obroka i slično.

Teški uvjeti

– Ovim projektom zapošljava se deset žena s područja općine Hrašćina i okolnih mjesta koje će skrbiti o 60 krajnjih korisnika, a to su osobe starije životne dobi koje žive u težim životnim uvjetima, osobe s invaliditetom i ostale osobe za koje će procjenu da im je potrebna pomoć, dati partner na projektu, a to je Centar za socijalnu skrb. To, dakle, ne moraju biti samo starije osobe, već i djeca ili neke druge osobe koje su korisnici Centra za socijalnu skrb. Na natječaj se javilo 11 žena, a uvjet je bio da su nezaposlene i prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prednost su imale žene starije od 50 godina, no, s obzirom da njih nije bilo dovoljno, zaposlene su i one mlađe – istaknula je Prišćan, dodavši da će krajnji korisnici, njih 60-ak, dobivati i pakete s higijenskim potrepštinama vrijedne 50-ak kuna.

 

– Radni odnos naših gerontodomaćica počeo je 1. prosinca i trajat će do 30. studenoga 2021. – otkrila nam je voditeljica projekta.

18 mjeseci

Na uvodnoj je konferenciji bio i načelnik Hrašćine Branko Tukač.

– To vam je tako kod nas u Zagorju, ljudi se ne žele javiti da su u potrebi. A vi možete imati mirovinu i sto tisuća kuna, ali što vam to znači ako ste sami,  i zato cilj ovog projekta nije pomoć samo socijalno ugroženima, nego onima koji su osamljeni, bolesni, nemoćni i nema se tko brinuti o njima – pojasnio je načelnik. Projekt je vrijedan 902.900 kuna i traje 18 mjeseci. Počeo je u rujnu ove godine i trajat će do ožujka 2022. Obavezni partneri su HZZ Područni ured Krapina, ispostava Zlatar Bistrica i Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************

˝Želim dostojanstvenu starost˝ – projekt zapošljavanja žena

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Oglas za prijam u radni odnos

OGLAS- za prijem u radni odnos na određeno

1-Izjava suglasnosti o korištenju osobnih podataka

2-izjava-uz-oglas-za-posao

3-prijavnica-za-posao

Odluka o odabiru kandidatkinja za projekt Želim dostojanstvenu starost

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

Poziv za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u kućanstvu osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzimanje [194.05 KB]

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

POZIV NA POČETNU KONFERENCIJU

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Preuzimanje [242.14 KB]

***********************************************************************************************************************************************************************************************************************

30.11.2020.

Početna konferencija Projekta Želim dostojanstvenu starost

Danas je održana početna konferencija projekta ‘Želim dostojanstvenu starost’ , financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. U sklopu hvalevrijednog projekta kojem je nositelj Općina Hrašćina, desetak žena, koje spadaju u skupinu teže zapošljivih osoba, dobilo je priliku za zaspolenje, a 60 – ak korisnika starijih, nemoćnih ljudi ili samačkih domaćinstva, priliku za pomoć, ugodniji život i društvo. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina te Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica.

U opis poslova žena zaposlenih u projektu spadalo bi obavljanje kućanskih poslova, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, donošenju ogrjeva, pripremi obroka, pranju i glačanju rublja i drugi kućanski poslovi, pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje, a bile bi im i pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Kako je na konferenciji istaknula voditeljica projekta, Nikolina Priščan, ciljane skupine u projektu su osobe starije životne dobi, invalidne osobe, no korisnici mogu biti i mlađe osobe i djeca, već prema procjeni Centra za socijalnu skrb. Kriterij za zaposlenje bio je da su žene nezaposlene i prijavljene na Zavodu za zapošljavanje. Prednost su imale žene starije od 50 godina, no kako takvih nije bilo dovoljno, zaposlene su i mlađe žene. Polovica zaposlenih žena je s područja općine Hrašćina, a polovica s područja okolnih općina. Projekt je vrijedan 902.900 tisuće kuna i traje 18 mjeseci, odnosno do ožujka 2022. godine.

Krajnji korisnici dobivat će i poklon pakete s kućanskim i higijenskim potrepštinama. Usluge za korisnike su besplatne. Sve su to uvjeti koji su propisani natječajem. Žene rade 8 sati dnevno, a kako će biti raspoređeno vrijeme kod kojeg korisnika, ovisi o potrebama korisnika. Radni odnos zaposlenim ženama počinje s 1. prosinca – rekla je voditeljica projekta, dodajući da će žene proći i edukaciju za gerontodomaćice, što će im biti upisano u radnu knjižicu, a time povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada.

 

______________________________________________________________________________

Oglas za prijam u radni odnos


1-Izjava suglasnosti o korištenju osobnih podataka

2-izjava-uz-oglas-za-posao

3-prijavnica-za-posao