OPĆINA HRAŠĆINA USPJEŠNO PRIVELA KRAJU HVALEVRIJEDAN PROJEKT “ZAŽELI – ŽELIM DOSTOJANSTVENU STAROST II”

NAČELNIK TUKAČ: Projekt je pun pogodak što vidimo u tome da se već sada korisnici interesiraju hoće li biti nastavka

Objavljeno: 23.08.2023.  Vanja Hozmec 

Općina Hrašćina je od prosinca 2022. godine do kolovoza ove godine bila nositelj hvalevrijednog projekta “Zaželi faza III – Želim dostojanstvenu starost II – Projekt zapošljavanja žena“, uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina i Centar za socijalnu skrb – Područni ured Zlatar Bistrica (Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zlatar Bistrica).

Projekt se odvijao na području općine Hrašćina, a njegovi su glavni ciljevi bili zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena, posebice onih iznad 50 godina, te pomoć najpotrebitijima, osobama starije životne dobi u težem životnom položaju.

‘Nadamo se nastavku’

Da je ovo bio pun pogodak, osim zaposlenih žena i krajnjih korisnika koji su bili izuzetno zadovoljni, potvrdio je i načelnik Hrašćine Branko Tukač na završnoj konferenciji održanoj u utorak 22. kolovoza.

– Sada je odrađen drugi dio ovog projekta koji je trajao osam mjeseci od čega su žene bile zaposlene šest mjeseci i moram istaknuti da je sve prošlo jako dobro. Nadamo se da će projekt, u nekom obliku, ići dalje jer smo mi kao Općina zainteresirani za njegov nastavak. Imamo saznanja da već u rujnu kreće prijava, a ako ga dobijemo, on bi startao krajem prosinca ili početkom siječnja i trajao bi tri godine što će biti daleko bolje za same korisnike, kao i žene koje će se zaposliti – rekao je načelnik Tukač te se dodatno osvrnuo na upravo završeni projekt:

– Projekt u kojem su žene obilazile starije osobe pokazao se kao pun pogodak, što se očituje u tome da su se i sami krajnji korisnici, ali i žene, raspitivali o nastavku ove faze projekta i prije nego je ona počela, a isto tako, već sada se i jedni i drugi interesiraju hoće li biti nastavka – otkrio je načelnik.

Njegove je riječi konkretnim podacima potvrdila i voditeljica projekta Nikolina Prišćan koja je navela da je ukupna vrijednost projekta 65.618,16 eura (494.400 kuna), da se on financira iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020’, a ugovor je bio potpisan krajem prošle godine.

Ostvareni ciljevi 

– Kroz projekt je bilo zaposleno 10 žena većinom iz općine Hrašćina te nekoliko njih izvan područja općine zbog manjka prijavljenih u početku. Isto tako, s obzirom na to da se u trenutku objave natječaja nije javio dovoljan broj žena starijih od 56 godina, zaposleno je i nekoliko njih ispod te dobne granice. S druge strane, kroz projekt je trebalo proći minimalno 60 krajnjih korisnika starije životne dobe i to smo zadovoljili, odnosno, projekt je obuhvatio ukupno 62 krajnja korisnika – izvijestila je Prišćan.

Žene zaposlene u sklopu projekta imale su svoje štićenike koje su redovito obilazile, nosile im pakete s raznim potrepštinama, a prilikom posjeta su im pomagale u svakodnevnim aktivnostima. Ipak, kako je istaknula Prišćan, krajnjim je korisnicima najvažnije bilo sljedeće:

– Da je ona izreka “Slika govori više od 1000 riječi” doista istinita, najbolje govore fotografije snimljene tijekom provođenja projekta na kojima se vidi koliko su prisni naši korisnici sa ženama koje im svakodnevno dolaze u domove. Taj trenutak da ljudi znaju da nisu sami i da će im netko pokucati na vrata je neprocjenjiv. Vrlo često se događa da su naše starije osobe usamljene, pa tako tijekom provedbe ovog projekta nije bila bitna samo materijalna i fizička pomoć u kućanstvu, nego i to da oni imaju s kim popričati i popit kavu – dodala je Prišćan istaknuvši kako je ovo velik uspjeh za Općinu, ali i širu zajednicu.

 

Nastavak

Osim zapošljavanja teže zapošljivih žena i pomoći starijima i nemoćnima, jedan od ciljeva projekta bio je i omogućavanje ženama lakši pristup tržištu rada. Tako je svih 10 žena u prvom dijelu projekta prošlo program osposobljavanja, a potvrda o tome je unesena u njihove elektroničke radne knjižice. Ipak, s obzirom na to da po završetku ovog projekta one nisu pronašle stalno zaposlenje, odlična je vijest da će se projekt u nešto drugačijem obliku nastaviti.

– Ovih je dana objavljen novi Javni poziv za dostavu projektnog prijedloga “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” u sklopu novog programskog razdoblja od 2021. do 2027. godine i ovo je prvi Javni poziv. Prijavljivat će se 11. rujna, a uvjeti natječaja su da se najmanje prijavi šest osoba od kojih će svaka imati po šest korisnika. Ovoga puta više nije naglasak samo na žene, već je moguće da se jave i muškarci. Najniži iznos sredstava za koja se možemo prijaviti za te tri godine provedbe projekta je 252.000 eura, a najviši je 1,5 milijuna eura. Sada čekamo informativne radionice za dodatno upoznavanje sa svim detaljima, a načelnik će s Vijećem odlučiti hoće li projekt na području Hrašćine ići u tom novom smjeru ili će ostati ovako kako je bilo dosad – izvijestila je Prišćan o nastavku projekta i mogućnostima za nova zaposlenja.

Završnoj konferenciji prisustvovali su korisnici projekta, općinski vijećnici te vijećnik Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije Željko Zozoli koji je istaknuo da je općine Hrašćina među prvima uvidjela značaj spomenutog projekta te se u njega odmah uključila.

– Uvidjelo se na vrijeme da je projekt zaista sjajan i koristan, kako za žene koje rade, tako i za krajnje korisnike, odnosno one kojima je pomoć potrebna. Moram napomenuti da kod nas ima i onih kojima itekako treba pomoć, ali se srame pitati, i smatram da bi se svi trebali truditi da se to suzbije i da pomoć dobe svi koji je doista trebaju – poručio je za kraj Zozoli.

Inače, ovaj je projekt prepoznat na razini Europske unije kao jedan od najboljih i već su ga počele preuzimati i druge zemlje članice EU.