Općina Hrašćina ponovno je nositelj hvalevrijednog projekta “Zaželi faza III – Želim dostojanstvenu starost II – Projekt zapošljavanja žena“, uz partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina i Centar za socijalnu skrb – Područni ured Zlatar Bistrica.

01.02.2023. godine održana je početna konferencija projekta Želim dostojanstvenu starost-II te su potpisani ugovori sa 10-tak žena koje će dalje brinuti o 60-tak korisnika. 

Projekt će se odvijati na području općine Hrašćina narednih šest mjeseci, a njegovi su glavni ciljevi zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena, posebice onih iznad 50 godina, te pomoć najpotrebitijima, osobama starije životne dobi u težem životnom položaju.

Voditeljica projekta Nikolina Prišćan navela je da je vrijednost projekta 65.618,16 eura (494.400 kuna), financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020’, a ugovor je potpisan krajem prošle godine.

Prepoznavanje potreba

– Činjenica da se projekt ponovno provodi na području Hrašćine pokazuje da Općina doista prepoznaje da postoje oni najpotrebitiji i na ovaj im način izlazi u susret i pruža pomoć – naglasila je Prišćan.

U sklopu projekta zaposleno je ukupno 10 žena od kojih će svaka brinuti o šest krajnjih korisnika.

– Krajnji su korisnici osobe u nepovoljnom položaju, osobe s invaliditetom, osobe starije životne dobi, a kroz projekt će se vama, odnosno njima, osigurati higijenske potrepštine s kojima ćete vi u njihovim kućanstvima njima pomagati u održavanju osobne higijene, higijene doma i slično – pojasnila je voditeljica projekta.

Rezultati koje se nastoji postići ovim projektom, kazala je Prišćan, su podizanje svijesti javnosti o problemu dugotrajno nezaposlenih žena pripadnica ciljane skupine, povećanje razine socijalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, te povećanje mogućnosti zapošljavanja teško zapošljivih žena po završetku projekta.

Veliko zadovoljstvo što se projekt na području Hrašćine nastavlja, izrazio je načelnik Branko Tukač koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u prijašnjem projektu i omogućili da se on sada nastavi.

– Ovo je sada drugi puta da se na području općine provodi ovaj projekt i vrlo je važan, posebice za sredinu poput naše. Prošlog je puta trajao godinu dana, a zadovoljni su bili i krajnji korisnici i gospođe koje su u sklopu projekta bile zaposlene. Ovoga će puta trajati šest mjeseci i moram istaknuti da zaista mnogo znači, kako za krajnje korisnike kojima je važno da netko s njima popriča, da im netko pomogne oko kućanstva i doveze najosnovnije stvari, a onda i za žene koje se pritom zaposle – rekao je zadovoljno načelnik Tukač.